AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben een schatting gemaakt van de hoeveelheid informatie die alle zakelijke computerservers ter wereld jaarlijks verwerken.

Het gaat om ongeveer 9,5 zetabyte (10 tot de macht 21) aan informatie. De schatting is gemaakt op basis van gegevens uit 2008.

De digitale informatie die computerservers wereldwijd verbruiken, verdubbelt volgens de onderzoekers van de Universiteit van Californië ongeveer elk jaar, zo meldt Physorg.com.

Verkoopcijfers

Bij hun berekening baseerden de wetenschappers van onder meer de Universiteit van Californië zich op gegevens uit de zakenwereld over verkoopcijfers van computerservers, de gemiddelde prestaties van de servers en interviews met technologie-experts.

De wetenschappers schatten dat er in 2008 ongeveer 27 miljoen zakelijke computerservers werden gebruikt.

Neptunus

De informatie die door de servers werd verwerkt, kan worden vergeleken met een stapel boeken van bijna 9 miljard kilometer. Deze stapel zou vanaf de aarde naar de planeet Neptunus reiken. 

Veel van deze bytes bevatten nauwelijks leesbare informatie, maar worden alleen aangemaakt om bijvoorbeeld applicaties te laten draaien.

 “Een groot deel van deze informatie is erg vergankelijk: het wordt gecreëerd, gebruikt en weer gewist, zonder een persoon het ooit te zien krijgt”, aldus onderzoeker Roger Bohn. "Het is een soort ijsberg waarvan wij alleen het topje zien."