GELEEN - Archeologen hebben bij wegwerkzaamheden aan de A2 bij Geleen sporen gevonden van de bandkeramische cultuur uit het Stenen Tijdperk, zo'n 7000 jaar geleden.

Dat maakte Rijkswaterstaat donderdag bekend.

Zo werden sporen gevonden van twaalf grote woningen en scherven van potten en pannen. Ook bijlen en vuurstenen voorwerpen kwamen aan de oppervlakte.

Redelijk uniek

Archeoloog Ivo van Wijk uit Leiden noemt de vondst redelijk uniek voor Nederland, onder meer omdat de woningen van 30 bij 6 meter zijn opgebouwd met gekliefde eiken palen. Dat was toentertijd een zeer arbeidsintensieve techniek.

De bandkeramische cultuur was de eerste waarbij mensen zich in een huis vestigden en graan verbouwden. Vondsten van deze cultuur worden in ons land alleen gevonden op een terrein verspreid over 10 vierkante kilometer in Limburg.

Overgang

De vondst laat de overgang zien van de cultuur van nomadische verzamelaars naar landbouwers, aldus Van Wijk.

Op andere plaatsen in Nederland begon de landbouw pas duizend jaar later. De bandkeramiekers kwamen oorspronkelijk uit het huidige Hongarije.

Hun naam danken ze aan de kleurrijke versiering van hun aardewerk met banden van geschilderde spiralen vormen of golven. De stenen en aardewerken voorwerpen werden in Geleen gevonden in afvalkuilen die de bewoners vroeger naast hun huizen groeven.

Leiden

De gevonden voorwerpen gaan naar Leiden waar ze worden bestudeerd en beschreven. Daarna gaan ze naar een depot in Limburg.

Het terrein wordt binnenkort met zand bedekt. De opgravingen hebben geen consequenties voor de wegwerkzaamheden op het knooppunt Kerensheide.