AMSTERDAM – Wetenschappers hebben voor het eerst een plantensoort ontdekt die in het lichaam van een gewerveld dier kan leven.

Groene algen zijn in staat om in symbiose met een gevlekte molsalamander te leven. De planten dringen de cellen van embryo’s binnen die zich nog in de eerste fase van hun ontwikkeling bevinden. Dat meldt BBC News.

Het is voor het eerst dat wetenschappers een plant hebben ontdekt die zich in het lichaam van een gewerveld dier kan nestelen. Mogelijk erven jonge salamanders de algen zelfs van hun ouders.

Geslachtsorganen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen op basis van waarnemingen met een microscoop. Ze ontdekten pigment van groene algen in de cellen van enkele salamander-embryo’s.

“We hebben ook DNA van algen gevonden in geslachtsorganen van volwassen salamanders”, verklaart hoofdonderzoeker Ryan Kerney van Dalhousie University. “Het lijkt dus mogelijk dat er sprake is van overerving.”

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Eitjes

Het was al langer bekend dat algen zich soms in de eitjes van salamanders nestelen. De eitjes worden aan de oppervlakte van een meren gelegd en bieden daardoor een zonnige en beschermde omgeving voor de planten.

Tot nu toe gingen wetenschappers er echter vanuit dat algen onmogelijk in de lichamen van gewervelde dieren konden overleven.

De organismen uit deze groep - waaronder ook mensen vallen - beschikken namelijk over een gespecialiseerd immuunsysteem dat vreemde levensvormen normaal gesproken buiten de deur houdt.