GENÈVE- De teloorgang van de ozonlaag boven de Noordpool heeft afgelopen winter een record gebroken. Nooit eerder ging daar zoveel verloren van de laag die het leven op aarde beschermt tegen ultraviolette straling.

Dat meldde de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties dinsdag.

Tussen het einde van de winter en eind maart ging er 40 procent van de ozonlaag verloren. Het grootste verlies tot dusver gemeten was 30 procent gedurende de hele winter.

Het zogeheten ozongat bij de Noordpool varieert steeds met de seizoenen: in de zomer is doorgaans enig herstel.

Chemicaliën

Het verlies komt volgens de WMO door de hardnekkige aanwezigheid van ozonafbrekende stoffen in de atmosfeer. De oude chemicaliën uit bijvoorbeeld spuitbussen blijven nog tientallen jaren rondzweven.

Het effect is versterkt door de strenge winter, met temperaturen tot min 78 in de stratosfeer. Vanaf die temperatuur komt een proces op gang dat ozon opslurpt.

Hoewel het ozonverlies ongekend is, is het niet onverwacht. Wetenschappers hadden voorspeld dat aanzienlijk ozonverlies mogelijk is bij een koude winter in de stratosfeer, de tweede beschermlaag rond de aarde.

Herstel

Wetenschappers van de WMO verwachten dat de ozonlaag rond de aarde zich de komende jaren herstelt. Dankzij het uitbannen van de ozonafbrekende stoffen moet de ozonlaag aandikken. De verwachting is dat de beschermlaag in 2030 à 2040 is hersteld tot de dikte die vóór 1980 was gemeten.

Boven de Zuidpool, waar het gewoonlijk kouder is, verloopt het herstel trager. Wetenschappers rekenen erop dat de ozonlaag bij de Zuidpool pas twintig jaar later is hersteld, tussen 2045 en 2060.