DE BILT - De ozonlaag boven de Noordpool was in maart nog bijzonder koud. De lage temperaturen houden dit voorjaar uitzonderlijk lang aan, waardoor de afbraak van ozon langer doorgaat dan in andere jaren.

Een tweede oorzaak van de dunnere ozonlaag is dat er door weersomstandigheden minder ozonrijke lucht uit de tropen is aangevoerd. Dat heeft een woordvoerder van het KNMI laten weten.

De temperaturen lopen nu op, waardoor de afbraak van de ozonlaag stopt en geleidelijk weer oploopt. Dat zal dit jaar langer duren, door de relatief grote afbraak. Het duurt een tijd voor de ozon weer is aangevuld. Daardoor is de ozonlaag op het noordelijk halfrond dit voorjaar minder dik dan in andere jaren.

De situatie zoals van begin maart met aanhoudende kou in de ozonlaag, komt weinig voor. Normaal loopt de temperatuur al eerder op, waardoor de afbraak van de ozonlaag stopt en de opbouw weer begint.

In de voorgaande twee jaar begon het weer warmer worden van de stratosfeer juist vrij vroeg. In 2009 was dat in januari en in 2010 half februari.

Kouderecords

In de eerste helft van maart dit jaar werden in de stratosfeer, waarin de ozonlaag zich bevindt, op ongeveer 20 kilometer hoogte zelfs een paar dagen kouderecords gemeten voor die tijd van het jaar. Daardoor ontstonden toen nog steeds polaire ijswolken. In die wolken worden chloorverbindingen gevormd, die de ozon afbreken.

Hoewel de ozonlaag boven de Noordpool dit jaar meer is afgenomen dan in andere jaren, is die nog lang niet zo dun als die in de periode september-november boven de Zuidpool.

Een ander verschil is dat de dikte van de ozonlaag boven de Noordpool in het voorjaar van jaar tot jaar sterk kan verschillen, in tegenstelling tot die boven de Zuidpool.