AMSTERDAM – Chinese wetenschappers hebben koeien gecreëerd die melk geven met deels dezelfde eigenschappen als menselijke moedermelk.

De koeien zijn uitgerust met menselijke genen die zorgen voor de productie van lysozym. Dit eiwit komt in relatief hoge concentraties voor in menselijke moedermelk en versterkt het immuunsysteem van baby’s.

Dat meldt Fox News op basis van onderzoek van wetenschappers aan de China Agricultural University.

Sterke smaak

De melk van de genetisch gemanipuleerde koeien kan volgens hoofdonderzoeker Ning Li zonder risico’s worden gedronken. De melk smaakt wel sterker dan gewone melk.

“Het is de bedoeling dat we bepaalde delen van dit onderzoek in de komende drie jaar gaan commercialiseren”, verklaart Li in de Britse krant The Daily Telegraph. “Maar het zal nog zeker tien jaar duren voordat consumenten deze melk kunnen kopen.”

Kloontechniek

De wetenschappers hebben de genetisch gemodificeerde koeien gecreëerd doormiddel van een kloontechniek. Ze introduceerden menselijke genen in het DNA van enkele gekloonde embryo’s van koeien en plaatsten deze vervolgens in de baarmoeder van een volwassen koe.

Toen de gekloonde koeien volwassen waren, produceerden ze melk met hoge concentraties lysozym.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS One.
“Deze gemodificeerde melk is een mogelijk vervangingsmiddel voor menselijke moedermelk”, schrijft Li in het tijdschrift.

Tegenstanders

Volgens de wetenschappers is het ook mogelijk om door genetische manipulatie het bestanddeel van voedingsstoffen, zoals vetten, vitaminen en mineralen in de melk van de koeien te beïnvloeden. De melk zou daardoor uiteindelijk precies dezelfde eigenschappen moeten krijgen als menselijke moedermelk.

Het onderzoek van de Chinezen roept echter veel weerstand op bij organisaties voor dierenwelzijn en groepen die actie voeren tegen genetisch gemanipuleerd voedsel.