AMSTERDAM – Sommige orka’s maken gezamenlijk golven in zee om zeehonden te vangen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.

Orka’s die rondom het Antarctisch schiereiland leven, verzamelen zich bij hun jacht op zeehonden in groepen om gezamenlijk golven te maken in zee.

Als gevolg daarvan breken de ijsschotsen waarop de zeehonden zich schuil houden en vallen de dieren in het water. De orka's hebben het voornamelijk gemunt op zogenaamde Wedellzeehonden.

Dat meldt nieuwssite New Scientist op basis van onderzoek van de National Oceanic and Atmospheric Administration in Californie.

Voorkeur

De wetenschappers zijn tot hun bevindingen gekomen door jagende orka’s te bestuderen ten westen van het Antarctisch schiereiland. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Marine Mammal Science.

De voorkeur van orka’s voor Wedellzeehonden is overduidelijk. “De orka’s die wij volgden, gingen vrijwel alleen op jacht naar Weddellzeehonden en dat terwijl die soort maar vijftien procent van de complete populatie zeehonden vormt,” verklaart onderzoeker Robert Pitman.

Flippers

De orka’s zijn over het algemeen ongeveer dertig minuten bezig om een zeehond te vangen. In die tijd produceren ze gemiddeld vier golven.

Soms verzamelen ze zich in groepen van zeven individuen. Als de zeehond eenmaal in het water is gevallen, wordt het dier opgejaagd en aan zijn flippers naar beneden getrokken.

Genetisch onderzoek heeft volgens de Amerikaanse wetenschappers uitgewezen dat de orka’s die op Wedellzeehonden jagen, tot een aparte soort behoren. De meeste orka’s voeden zich uitsluitend met vissen en dwergvinvissen.