GRONINGEN - In een terrorismeafdeling van een gevangenis kunnen gedetineerden nog verder radicaliseren. Er wordt niets gedaan om te voorkomen dat gedetineerden hervallen in hun oude gewoontes.

Dat zei onderzoekster Tinka Veldhuis van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) vrijdag naar aanleiding van haar onderzoek op de terrorismeafdeling van de Extra Beveiligde Instelling in Vught. Die afdeling gaat dicht, werd vrijdag bekend.

Terrorismeverdachten komen na de sluiting van de afdeling in Vught allemaal terecht op de enige andere terroristenafdeling in Nederland, De Schie in Rotterdam.

''Als het beleid uit Vught daar ook toegepast wordt, is dat geen goed nieuws. Gedetineerden leven er onder een strak regime en worden niet goed voorbereid op hun vrijlating.

Aanpassingsmoeilijkheden

Het verschil met het leven buiten de gevangenis, is groot. Veel mensen hebben aanpassingsmoeilijkheden en vervallen daardoor snel in hun oude patronen'', aldus Veldhuis.

Veldhuis waarschuwt ook voor het stigma dat mensen krijgen als ze in een terroristenafdeling gezeten hebben. ''Er zitten ook mensen die nog niet veroordeeld zijn, die alleen verdacht worden. Die krijgen het stempel terrorist en komen daar niet makkelijk vanaf.''

De terrorismeafdelingen zijn opgericht om rekrutering en radicalisering binnen de gevangenismuren tegen te gaan.