AMSTERDAM – Mensen met het zogenaamde restless legs syndroom ervaren mogelijk minder klachten na masturbatie of een vrijpartij. Dat beweren Braziliaanse wetenschappers in een nieuwe studie.

Het hormoon dopamine dat vrijkomt na masturbatie zorgt er waarschijnlijk voor dat de symptomen van het restless legs syndroom verminderen.

Dat schrijven onderzoekers van de Federale Universiteit van São Paulo in het wetenschappelijk tijdschrift Sleep Medicine.

Vervelend gevoel

Het restless legs syndroom is een neurologische aandoening die ervoor zorgt dat mensen vooral ’s avonds en ‘s nachts een vervelend gevoel ervaren in hun benen. Hierdoor krijgen ze vaak een onbedwingbare neiging hun benen te bewegen.

De Braziliaanse wetenschappers beschrijven een geval van een 41-jarige patiënt die nauwelijks nog klachten ervaart als hij zichzelf doormiddel van masturbatie een orgasme bezorgt. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Balans

De verminderde symptomen door masturbatie zijn niet onverklaarbaar. Het restless legs syndroom wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een verstoorde balans van dopamine in het lichaam. Veel patiënten krijgen daarom medicijnen voorgeschreven die de aanmaak van dopamine bevorderen.

Uit eerder onderzoek van de Nederlandse onderzoeker Gert Holstege van de Rijksuniversiteit Groningen is al gebleken dat masturbatie de meest effectieve wijze is om de aanmaak van dopamine in de hersenen op een natuurlijke manier te stimuleren.

Vrijpartij

Volgens de Braziliaanse wetenschappers is zelfbevrediging mogelijk daardoor geschikt als alternatief medicijn voor het restless legs syndroom. Ook een vrijpartij zou de klachten uiteraard kunnen doen verminderen.