AMSTERDAM – Merries zijn mogelijk in staat om hun zwangerschap te beëindigen als ze in verwachting zijn van een jong dat niet is verwekt door een hengst waar ze mee samenleven. Dat hebben Tsjechische wetenschappers ontdekt.

Als drachtige merries buiten de deur zijn gedekt, hebben ze de neiging om bij thuiskomst direct te paren met de hengsten in hun omgeving, zodat er verwarring ontstaat over de herkomst van het jong. Wanneer het paren niet lukt, krijgen de paarden opvallend vaak een miskraam.

Mogelijk breken de dieren hun zwangerschap bewust af met behulp van een nog onbekend mechanisme. Dat meldt BBC News op basis van een onderzoek van wetenschappers van het Institute of Animal Science in Tsjechië.

Doden

Volgens hoofdonderzoeker Ludek Bartos komen miskramen van merries waarschijnlijk voort uit de angst dat hun veulen zal worden gedood door de hengsten waar ze mee samenleven. 

Hengsten zijn net als veel andere mannelijke dieren in staat om jongen van concurrerende mannetjes te doden om hun dominantie te tonen. Toch laten paardenfokkers hun merries meestal buiten de deur dekken door hengsten met goede genen. 

Inseminatie

“De praktijken waarbij merries worden getransporteerd om te paren of kunstmatig worden geïnsemineerd met zaad van een hengst is verkeerd”, verklaart Bartos. “Het zou wel eens de reden kunnen zijn van het hoge percentage miskramen bij gedomesticeerde paarden.

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door een groot aantal paardenfokkers te ondervragen. Uit de studie bleek dat merries die buiten de deur worden gedekt in bijna een derde van alle gevallen een miskraam krijgen.

Zebra's

Volgens Bartos is dat geen toeval, al is nog niet duidelijk op welke manier merries in in staat zijn om hun zwangerschap te beëindigen. De volledige resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Behavorial Ecology en Sociobiology.

Eerder ontdekte Bartos al dat zebra’s in dierentuinen ook vaker een miskraam krijgen als er een nieuw mannetje in de groep wordt geïntroduceerd.

Hij vermoedt dat zebra’s en gedomesticeerde merries dezelfde evolutionaire strategie gebruiken en overgaan tot 'abortus' om te voorkomen dat de mannelijke dieren waarmee ze samenleven de jongen van ‘vreemde’ mannetjes doden. Op die manier hoeven de dieren niet voor niets een zware bevalling te doorstaan.