AMSTERDAM - Wetenschappers van de NASA gaan testvluchten maken met een vliegtuig dat wordt aangedreven door een biobrandstof op basis van kippenvet.

Het gaat om biobrandstof met de naam Hydrotreated Renewable Jet Fuel. “In feite is het gemaakt van kippenvet”, aldus onderzoeksleider Bruce Anderson.

Het vliegtuig van het type DC8 zal op het Dryden Flight Research Cente in Californië achtereenvolgens vluchten maken op de speciale biobrandstof, een mengsel van biobrandstof en vliegtuigbrandstof en een tank met uitsluitend vliegtuigbrandstof, zo meldt de NASA.

Goedkoper

Kippenvet wordt door sommige bedrijven al vermengd met diesel om autobrandstof te produceren. Het vet maakt de brandstof niet alleen goedkoper, maar zou ook leiden tot minder uitlaatgassen en een betere verbranding.

Bij het experiment in Californië worden de prestaties van op kippenvet gebaseerde biobrandstof nauwkeurig in kaart gebracht en vergeleken met die van conventionele vliegtuigbrandstof. Ook worden de uitlaatgassen van de brandstof gemeten.

“De testvlucht zal gegevens opleveren over essentiële gassen en deeltjes die vrijkomen, maar ook over de prestaties van de motor en de vliegtuigsystemen bij een vlucht van een DC8 op deze biobrandstof”, verklaart onderzoeker Dan Bulzan.

Helft

De testvluchten zijn geïnitieerd door de Amerikaanse luchtmacht Air Force One. De leiding van het Amerikaanse leger heeft zich tot doel gesteld om uiteindelijk alle vluchten voor minimaal de helft op biobrandstof uit te voeren.