AMSTERDAM – Mensen die worden afgewezen in de liefde, kunnen een vergelijkbaar gevoel ervaren als bij fysieke pijn. Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.

Een afwijzing in de liefde leidt tot activiteit in hersengebieden die ook worden geassocieerd met fysieke pijn. Mensen die worden gedumpt door hun partner, ervaren vaak ook evenveel ongemak als bij lichamelijke pijniging.

Dat meldt Discovery News op basis van een experiment van wetenschappers aan de Columbia University in New York.

Foto's

De wetenschappers confronteerden proefpersonen met een foto van een ex-geliefde die hen had afgewezen, of een foto van een gewone vriend. Andere deelnemers aan het experiment werden gepijnigd met een apparaatje dat hun arm verhitte of alleen maar verwarmde.

De proefpersonen moesten steeds aangeven hoe ongemakkelijk ze zich voelden op een schaal van één tot vijf. Ook werd er een scan van hun hersenen gemaakt.

Hersengebieden

Volgens de wetenschappers leidde een confrontatie met een ex-geliefde tot net zo veel ongemak bij de proefpersonen als de lichamelijke pijniging met hete prikkels.

Verder bleken in beide situaties dezelfde gebieden in het brein actief te worden. De resultaten van het onderzoek zijn beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Intens

De activiteit in de hersenen van de deelnemers aan het experiment was bij het zien van een ex-vriend of ex-vriendin wel minder heftig dan bij fysieke pijn.

De wetenschappers benadrukken ook dat er eerst sprake moet zijn van een intense relatie, voordat een sociale afwijzing tot hetzelfde gevoel leidt als lichamelijke pijn.