AMSTERDAM - Wetenschappers aan de universiteit van Harvard hebben een nieuwe manier voor het bestrijden van vuur voor ogen. Zij stellen voor branden te 'blussen' met elektrisch geladen golven in plaats van water.

Dit maakten de wetenschappers bekend op een congres over scheikunde. De nieuwe manier van blussen zou vlammen op afstand controleerbaar maken. Na hun onderzoek stelden zij dat een elektrisch geladen golf een pad door het vuur zou kunnen banen voor reddingswerkers.

De wetenschappers baseerden zich voor het onderzoek op een tweehonderd jaar oude waarneming dat elektriciteit de vorm van vlammen kan veranderen of zelfs doven. Maar naar dit fenomeen is weinig vervolgonderzoek gedaan.

Water

In het onderzoek werd een vlam van dertig centimeter hoog gemaakt. Met een 'golfkanon', aangesloten op een versterker van 600 watt, werd de vlam keer op keer uit geschoten. De wetenschappers van Harvard stellen dat het aantal watt dat nodig is snel kan verminderen tot ongeveer 60 watt. Dit zou betekenen dat het elektrische golfkanon draagbaar kan worden gemaakt.

De uitvinding zorgt ervoor dat de brandweer in de toekomst wellicht weinig tot geen water meer hoeft te gebruiken. Dit vermindert niet alleen de verspilling van water, maar een brandend gebouw zo door het ontbreken van water ook minder schade oplopen.

Bosbrand

Ludovico Cademartiri, één van de onderzoekers, voorziet het gebruik van de techniek als een vervangers van sprinklers. Hij stelt echter ook dat de techniek niet geschikt is voor grote, open ruimtes, zoals bij een bosbrand.

Het systeem werkt alleen in gesloten ruimtes. De Amerikaanse ministeries van Defensie en Energie financierden het onderzoek.