AMSTERDAM – Mannen vinden vrouwen over het algemeen niet aantrekkelijk als ze een trotse uitstraling hebben. Dat hebben Canadese wetenschappers aangetoond.

Mannen tonen meer meer interesse in vrouwen met een gelukkige, of zelfs beschaamde gezichtsuitdrukking dan in vrouwen met een trotse uitstraling. Omgekeerd vallen vrouwen juist eerder voor een man die trots kijkt, dan voor een man die een gelukkige uitstraling heeft.

Dat hebben onderzoekers aan de Universiteit van British Columbia aangetoond met een uitgebreide studie.

Foto's

De wetenschappers lieten 1000 mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers kijken naar verschillende foto’s van leden van het andere geslacht. Sommige personen keken trots, anderen hadden een gelukkige, neutrale of beschaamde uitstraling.

Vrouwen bleken een grote voorkeur hebben voor mannen met een trotse gezichtsuitdrukking.
Mannen vonden vrouwen met een trotse uitstraling opvallend genoeg juist het minst aantrekkelijk.

Partnerkeuze

De resultaten van de studie verschijnen binnenkort in het wetenschappelijk tijdschrift Emotion. Volgens de wetenschappers hebben de verschillende voorkeuren van mannen en vrouwen vooral te maken met de eigenschappen die ze zoeken in een partner.

Vrouwen zouden vooral op zoek zijn naar een geliefde met status, waardoor een trotse uitstraling aantrekkelijk wordt. Mannen zijn volgens de wetenschappers meer geïnteresseerd in vrouwen die een beschikbare indruk maken door hun vriendelijkheid.

Beschaamd

Een beschaamde vrouw is voor mannen mogelijk aantrekkelijker dan een trotse vrouw omdat haar uitstraling suggereert dat gevoelig is voor sociale normen en waarden, zo vermoeden de onderzoekers.