AMSTERDAM – Voshaaien bezoeken vaak plaatsen waar hun huid wordt schoongemaakt door anderen vissen. Dat hebben wetenschappers uit Wales vastgesteld.

Voshaaien zwemmen voor de kust van de Filippijnen regelmatig langs een onderzee-berg waarop zich een zogenaamd ‘poetsstation’ bevindt. Op deze locatie leven vissen en weekdieren die zich voeden met parasieten van andere dieren. De haaien maken daar handig gebruik van.

Dat melden onderzoekers van de Bangor Universiteit in Wales op BBC News. Het is voor het eerst dat wetenschappers haaien hebben waargenomen die zich door andere zeedieren laten reinigen van parasieten. Van andere vissen is het al langer bekend dat ze af en toe poetsstations bezoeken.

Aantrekkelijk

“De haaien komen zeer regelmatig op dit soort plekken”, verklaart hoofdonderzoeker Simon Oliver. “Ze poseren er echt, met hun staart naar beneden, zodat ze aantrekkelijker worden voor de schoonmakers.”

De onderzoekers hebben de resultaten van hun studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS One. Ze hebben maarliefst duizend uur aan filmbeelden van voshaaien geschoten voor de kust van de Filippijnen.

Cirkelen

Uit een analyse van de beelden blijkt dat de haaien het poetsstation bewust bezoeken om zich te laten schoonmaken.

“Ze cirkelen dan gedurende 45 minuten systematisch rond op deze plek en zwemmen met een snelheid die lager ligt dan een meter per seconde”, aldus Oliver. Normaal gesproken zwemmen haaien ongeveer twee keer zo snel.

Bescherming

Volgens de wetenschappers tonen hun bevindingen hoe belangrijk het is om specifieke locaties in de oceanen te beschermen .

“Onze studie onderstreept het belang van de bescherming van gebieden die belangrijk zijn voor overlevingsstrategieën van haaien”, aldus Oliver.