AMSTERDAM - Als mensen een tweede taal leren, heeft dat invloed op de manier waarop ze kleuren ervaren. Dat hebben Britse wetenschappers aangetoond.

Japnners die ook Engels spreken, ervaren de kleur blauw op een andere manier dan hun landgenoten die alleen hun moedertaal beheersen. Ze ervaren bijvoorbeeld minder verschil tussen verschillende blauwtinten.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Newcastle in het wetenschappelijk tijdschrift Bingualism: Language and Cognition.

Donkerblauw

“We hebben ontdekt dat mensen die alleen Japans spreken meer onderscheid maken tussen lichtere en donkere tinten blauw”, verklaart hoofdonderzoeker Panos Athanasopoulos op nieuwssite ScienceDaily.

“De mate waarin tweetalige Japanners dat onderscheid maken, hangt af van hoe vaak ze hun tweede taal spreken”, aldus de onderzoeker.

Perceptie

Wetenschappers vermoeden al langer dat kleurperceptie en taal met elkaar verbonden zijn. In het Japans bestaan bijvoorbeeld specifieke woorden voor de kleuren lichtblauw en donkerblauw. In het Engels worden deze tinten net als in het Nederlands alleen beschreven.

Het nieuwe onderzoek toont volgens Athanasopoulos aan dat het leren van een taal met minder woorden voor een bepaalde kleur direct invloed heeft op de manier waarop deze kleur wordt ervaren.

Hoe meer Japanners de Engelse taal spreken, hoe minder onderscheid ze maken tussen verschillende blauwtinten.

Bewustzijn

“Als je een nieuwe taal leert, leer je niet alleen de grammatica en het vocabulaire”, verklaart Athanasopoulos. “Je leert ook om de wereld op een nieuwe manier te bekijken. Taal, cultuur en bewustzijn zijn blijkbaar onlosmakelijk met elkaar verbonden.”