AMSTERDAM – Als mensen van nature opgewekt zijn, heeft dat een negatieve invloed op hun levensverwachting. Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers in een uitgebreide studie.

Mensen die opgewekt zijn en veel gevoel voor humor hebben, leven gemiddeld genomen minder lang dan personen die een minder positief karakter hebben. Mensen die erg behoudend en voorzichtig zijn, bereiken over het algemeen de hoogste leeftijd.

Dat melden wetenschappers van de Universiteit van Californië in Riverside naar aanleiding van het zogenaamde Longevity Project, een studie waarbij invloed van persoonlijkheid op levensduur wordt gemeten.

Huisdieren

De onderzoekers hebben vastgesteld dat veel eigenschappen en gewoontes die worden geassocieerd met een langer leven in werkelijkheid helemaal geen positieve invloed hebben op levensduur. Zo blijkt de aanwezigheid van een geliefde en het gezelschap van huisdieren niet of nauwelijks bij te dragen aan het bereiken van een hoge leeftijd.

“Het is verrassend hoe vaak aannames en adviezen van wetenschappers en de media over wat goed voor je is, verkeerd blijken te zijn”, verklaart hoofdonderzoeker Howard Friedman op nieuwssite ScienceDaily.

Kinderen

De wetenschappers werken bij het onderzoek naar levensduur met gegevens van 1500 kinderen die in 1921 op 10-jarige leeftijd uitgebreid werden ondervraagd over hun persoonlijkheid. De proefpersonen zijn gedurende de rest van hun leven gevolgd. Zo is er informatie beschikbaar over hun sociale relaties, hobby’s, gezondheid en hun eventuele sterfdatum.

Volgens Friedman is er een eenvoudige verklaring voor het feit dat mensen die van nature erg opgewekt zijn, een grotere kans hebben om relatief kort te leven. Deze personen zouden namelijk meer risico nemen in het dagelijks leven dan mensen die zich snel zorgen maken.

Onverschillig

“We hebben vastgesteld dat het gevaarlijk kan zijn om de instelling te hebben dat alles wel goed komt, omdat het kan leiden tot onverschillig gedrag met betrekking tot zaken die belangrijk zijn voor de gezondheid en levensduur”, aldus Friedman.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het gezelschap van geliefden of huisdieren vooral invloed heeft op het geluksgevoel van mensen, maar niet of nauwelijks op hun gezondheid of de lengte van hun leven.