AMSTERDAM – Vier Nederlandse universiteiten zijn opgenomen in de top 100 van universiteiten met de beste reputatie ter wereld. Harvard University in de Verenigde Staten voert de lijst aan.

Dit blijkt uit onderzoek van Times Higher Education. De ranglijst, die dit jaar voor het eerst verschijnt, is gebaseerd op een enquête onder meer dan dertienduizend ervaren academici verdeeld over 131 verschillende landen.

De data werden eerder al meegewogen in de Times Higher Education World University Rankings die een uitgebreidere beoordeling van universiteiten bieden. In deze lijst staat echter geen enkele Nederlandse universiteit in de top 100. De Universiteit van Eindhoven scoorde hierin het beste met de 114e plaats.

In de nu gepubliceerde beknopte lijst scoorde de Technische Universiteit in Delft het beste met een notering op de 49e plaats. Andere Nederlandse universiteiten in de lijst zijn die van Utrecht (tussen de 71e en tachtigste plaats) en die van Leiden en Amsterdam (UvA), die tussen de 81e en negentigste plaats staan.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten scoorden het hoogst met maar liefst 45 noteringen in de top 100 waarvan zeven binnen de top 10. Het Verenigd Koninkrijk en Japan volgen op afstand met respectievelijk twaalf en vijf universiteiten in de top 100.

Nederland staat met vier universiteiten op een gedeelde vierde plek, samen met landen als Duitsland, Canada en Australië.

Onderstaande kaart geeft duidelijk de verschillen aan tussen de verschillende landen. Klikken maakt de kaart interactief.