Zondag 22 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Suggestie van jeuk kriebelt echt

NIJMEGEN - Wie verwacht dat hij jeuk krijgt, voelt daadwerkelijk en meetbaar meer kriebels dan degenen die niet op de jeuk zitten te wachten. Jeuk is een onderschat, maar groot medisch probleem.
Door ANP

Er is nauwelijks een adequate behandeling voor, terwijl patiënten soms vinden dat aanhoudende jeuk erger is dan pijn.

Dat stelt klinisch psycholoog Andrea Evers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen, die onderzoek heeft gedaan naar de mate waarin de verwachting van een patiënt van invloed is op het resultaat van een behandeling.

Evers wordt per april hoogleraar psychobiologie van somatische klachten aan de Radboud Universiteit.

Verschillende sensaties

Evers liet groepen proefpersonen verschillende sensaties ondergaan met onder andere elektrische prikkels en water. De groep aan wie van tevoren was verteld dat ''bijna iedereen de sensatie kriebelend of pijnlijk vond'' voelde dat ook echt. Een andere groep die juist te horen kreeg dat ze nergens last van zouden hebben, meldde ook geen jeuk of pijn. Voor jeuk gold dit effect nog sterker dan voor pijn, aldus Evers.

Volgens de psycholoog is sprake van een zogenoemd nocebo-effect: ''Als iemand met een positief gevoel een behandeling ondergaat, heeft de behandeling meer effect.

Placebo-effect

Dat is placebo-effect. De invloed van een negatief gevoel op het resultaat is nocebo-effect. Artsen moeten leren om hier rekening mee te houden. Ze moeten hun patiënt vertrouwen in de goede afloop meegeven.''

Evers en haar mede-onderzoekers zijn volgens de universiteit de eersten die het nocebo-effect bij jeuk hebben aangetoond. Ze publiceren hun onderzoek deze maand in het wetenschappelijke vakblad Pain.

Aanbevolen artikelen