Zondag 22 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

‘Menselijke penis was ooit stekelig’

AMSTERDAM – De menselijke penis was ooit uitgerust met een soort kleine stekels. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt tijdens een genetisch onderzoek.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De eerste mensachtigen beschikten waarschijnlijk over genen die zorgden voor de productie van kleine stekels op de penis van de man.

Dat blijkt uit een vergelijking tussen het DNA van mensen, chimpansees en makaken, zo meldt BBC News.

Functie

Over de evolutionaire functie van de uitsteeksels wordt druk gespeculeerd. Mogelijk beleefden prehistorische mensen extra genot door de ‘weerhaakjes’ aan het mannelijk geslachtsorgaan. Volgens een andere theorie konden mannen met hun stekels de ovulatie opwekken bij vrouwen.

Bij veel apen en andere diersoorten komen stekelige penissen nog steeds voor. Sommige dieren gebruiken de stekels om stoffen te verwijderen die hun seksuele concurrenten achterlaten in het geslachtsorgaan van vrouwtjes, om te voorkomen dat anderen haar bevruchten.

DNA

De wetenschappers van de Universiteit van Stanford en de Staatsuniversiteit van Pennsylvania kwamen tot hun bevindingen door 510 stukjes DNA te analyseren die nog wel in chimpansees en makaken voorkomen, maar niet meer bij mensen. De onderzoekers hebben de resultaten van de studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Waarschijnlijk zijn de stekels op het mannelijk geslachtsorgaan van mensen verdwenen, omdat de manier waarop mensen paren in de loop van de evolutie sterk veranderde.

“Mensen zijn geëvolueerd naar een systeem waarbij ze meer langetermijnrelaties aangaan en dat leidde ook tot anatomische veranderingen”, verklaart hoofdonderzoeker David Kingsley op Discovery News.

Geslachtsgemeenschap

“De stekels bevinden zich waarschijnlijk niet meer op de menselijke penis, omdat de geslachtsgemeenschap langer duurt en vrouwen niet meer alleen paringsbereid zijn tijdens de ovulatie”, aldus Kingsley.

Aanbevolen artikelen