Olifanten leren snel en kunnen samenwerken

AMSTERDAM - Olifanten zijn in staat snel te leren hoe zij samen met soortgenoten een probleem moeten oplossen.

De dieren zitten sociaal complexer in elkaar dan voorheen werd gedacht.

Dat concluderen wetenschappers in een artikel dat maandag is gepubliceerd in de jongste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Gehecht

Olifanten helpen elkaar in nood, zegt Joshua Plotnik, een van de wetenschappers die aan het onderzoek deelnamen.

"Ze lijken op een of andere manier emotioneel aan elkaar gehecht te zijn, dus dat er een mate van samenwerking is, is niet vreemd." Toch is het 'verrassend' dat de dieren zo snel leren, vindt hij.

Olifanten leren vrijwel net zo snel als chimpansees, waardoor ze zich in een select gezelschap van pientere diersoorten bevinden, net als mensapen, dolfijnen en kraaien.

Platform

Het onderzoek werd in Thailand verricht. Op een platform op de grond werd voedsel gelegd, terwijl twee olifanten vanachter een hek toekeken.

Het platform kon met behulp van een touw onder het hek door worden getrokken, maar alleen als beide olifanten elk aan een uiteinde trokken. Als slechts één olifant trok, haalde hij alleen het touw binnen.

Zes paren olifanten werden in twee dagen tijd veertig keer getest. Ieder paar ontdekte uiteindelijk de oplossing van het probleem.

Tweede test

In de laatste tien proefrondes ging het zeker in acht van de tien gevallen goed. Bij een tweede test werden de olifanten 45 seconden na elkaar in de ruimte toegelaten. Ook nu hadden de dieren al snel door dat ze elkaar nodig hadden en dat ze op elkaar moesten wachten.

Eén jonge olifant had een 'onconventionele' oplossing gevonden. Dit dier zette haar poot stevig op het touw en liet 'haar partner al het werk verzetten'.

Touw

In een ander experiment lieten de onderzoekers maar één uiteinde van het touw bij de olifanten liggen. Het andere uiteinde lag op tafel. Nu namen de dieren niet de moeite om aan het touw te trekken en leken ze te begrijpen dat de oplossing niet werkte als hun partner niet kon meehelpen.

Lange tijd werd gedacht dat leren en samenwerken was voorbehouden aan primaten. Nu blijkt dat ook olifanten in staat zijn tot samenwerking en hun partners hier bij betrekken, kunnen met de opgedane kennis mogelijk manieren worden bedacht om olifanten in het wild beter te beschermen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie