AMSTERDAM – Japanse wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die op het eerste gezicht niet van mensen is te onderscheiden.

De robot met de naam Geminoid DK kan gezichsuitdrukkingen van mensen tot in de perfectie imiteren en lijkt echt te ademen. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Time.

Het apparaat is een kopie van de Deense wetenschapper Henrik Scharfe, die werkzaam is aan de Universiteit van Aalborg. Onderzoekers van het Japanse bedrijf Kokoro ontwikkelden de robot voor het laboratorium van Scharfe.

De Deen wil Geminoid DK gaan gebruiken om interacties tussen robots en mensen te onderzoeken.

Bewegingen

De Japanners hebben de robot laagje voor laagje opgebouwd om het uiterlijk zo menselijk mogelijk te maken. Ze hebben zich tot doel gesteld om uiteindelijk een robot te bouwen die niet van mensen te onderscheiden is. Bij Geminoid DK is dat al aardig gelukt.

De bewegingen van het apparaat worden op afstand aangestuurd door de computer. Deze computer staat ook in verbinding met een echt mens, zodat de bewegingen van deze persoon kunnen worden overgenomen door de robot.

Bekijk de video

Scharfe heeft onlangs de eerste tests met zijn robotdubbelganger bekeken. Maar het duurt nog even voordat zijn onderzoek met het apparaat kan beginnen.

“Ik ga over een paar weken weken terug naar Japan om nog een keer te helpen met enkele experimenten”, aldus Scharfe. “Daarna gaat de robot naar Denemarken.”

Geminoid DK