Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Prehistorische mens gebruikte al paddo’s'

AMSTERDAM – Mensen die duizenden jaren geleden in het huidige Spanje in grotten woonden, gebruikten waarschijnlijk al paddenstoelen met een hallucinerende werking. Dat melden wetenschappers op basis van grotschilderingen.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De beroemde grotschildering van Selva Pascuala in een grot nabij het Spaanse dorp Villar del Humo bevat afbeeldingen van dertien paddenstoelen die zijn getekend naast een stier.

Volgens Amerikaanse en Mexicaanse wetenschappers gaat het om schimmels van de soort Psilocybe hispanica, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Hoed

De ruim 6000 jaar oude grotschildering zou er op wijzen dat de prehistorische bewoners van de grot al paddenstoelen met een hallucinerende werking consumeerden. Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Economic Botany. Vermoedelijk werden de schimmels gebruikt bij godsdienstige rituelen.

Paddenstoelen van de soort Psilocybe hispanica komen veel voor in de directe omgeving van de grot. De schimmels hebben een belvormige hoed en geen ring rond de steel. Dit komt volgens de wetenschappers overeen met de tekeningen in de grot.

Stelen

"De stelen variëren ook van recht tot kronkelend, net als op de muurschildering”, verklaart hoofdonderzoeker Brian Akers van het Hernando Community College in Florida in het Britse tijdschrift new Scientist.

Buiten Europa zijn overigens al oudere tekeningen van paddenstoelen met een hallucinerende werking aangetroffen. Zo vermoeden wetenschappers dat er schimmels van de soort Psilocybe maire zijn afgebeeld op een 7000 tot 9000 jaar oude rotsschildering in Algerije.


Lees meer over:
Drugs

Aanbevolen artikelen