AMSTERDAM - Een wetenschapper van de NASA claimt dat hij de gefossiliseerde resten van buitenaardse bacteriën heeft aangetroffen in enkele meteorieten.

De resten van de op algen lijkende levensvormen zijn gevonden in drie zeldzame koolstofhoudende meteorieten. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

De bacteriën zijn volgens de ontdekker, astrobioloog Richard Hoover, vermoedelijk in de ruimte ontstaan, omdat de fossielen geen stikstof bevatten. Dit bestanddeel is onmisbaar voor al het leven op aarde.

“Het gaat hier waarschijnlijk om de overblijfselen van buitenaardse levensvormen die groeiden op hemellichamen waar de meteorieten ooit deel vanuit maakten”, schrijft Hoover in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Cosmology.

Veel van de aangetroffen fossielen zijn volgens de Amerikaanse onderzoeker niet met levensvormen op aarde te vergelijken. Maar sommige bacteriën in de meteorieten vertonen overeenkomsten met blauwalgen, een van de oudste levensvormen op aarde.

Vervuild

Hoover voerde verschillende tests uit in het laboratorium waaruit zou blijken dat de meteorieten niet zijn vervuild met aardse bacteriën.

“De implicatie van deze ontdekking is dat er overal leven te vinden is, en dat het leven op aarde mogelijk van andere planeten komt”, verklaart onderzoeker Rudy Schild die betrokken is bij de publicatie van het onderzoek.

Scepsis

De studie van Hoover is door veel wetenschappers met scepsis ontvangen. NASA-onderzoekers hebben al vaker bewijzen voor buitenaards leven gepresenteerd die uiteindelijk niet overtuigend bleken.

Zo kwam er begin dit jaar veel kritiek op de ontdekking van een vermeende buitenaardse bacterie die in arseen zou kunnen leven.

Het feit dat de nieuwe studie vooralsnog alleen wordt gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Cosmology voedt het vermoeden dat er nogal wat haken en ogen aan het onderzoek zitten.

Tegenonderzoek

De NASA heeft op haar eigen website nog niets gepubliceerd over de ontdekking en ook toonaangevende tijdschriften als Nature en Science laten de studie links liggen.

Inmiddels heeft het Journal of Cosmology honderd wetenschappers uitgedaagd om de claim van Hoover te onderzoeken. Hun commentaar wordt in de komende dagen verwacht.