LELYSTAD - Staatsbosbeheer heeft in de Oostvaardersplassen een vossenburcht voorzien van vier camera's. Vanaf dinsdagmiddag twaalf uur is het wel en wee van de twee bewoners op internet te volgen via www.volgdevos.nl. Dat meldde Staatsbosbeheer zondag.

In de Oostvaardersplassen, een natuurgebied tussen Almere en Lelystad, leven ongeveer vijftig vossen.

Bij het bewuste hol hebben boswachters de afgelopen weken geregeld een paartje gespot. Spannend is nog wel of ze hier komend voorjaar ook hun jongen gaan werpen.

Een aantal jaren terug begon Staatsbosbeheer een soortgelijk project met zeearenden in de Oostvaardersplassen.

Dit trok veel belangstelling op de website van mensen die dagelijks konden meegenieten met het groter wordende zeearendjong. Op een piekdag waren er wel 20.000 kijkers, aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer.

Deskundige

In het vossenhol zitten meerdere kamers en gangen. Vossendeskundige Jaap Mulder heeft Staatsbosbeheer bij dit project geadviseerd. Het is de bedoeling dat de beelden ook voor wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt.

Steeds meer natuurorganisaties bieden de mogelijkheid om dieren in het wild via de webcam thuis te volgen. Zo registreert Vogelbescherming Nederland het leven van vogels.