AMSTERDAM – Bonobovrouwtjes passen het volume van hun gegil aan als ze seks hebben met hooggeplaatste soortgenoten. Dat hebben Schotse wetenschappers vastgesteld.

De vrouwtjesapen gillen luider als hun sekspartner een hogere rang heeft binnen hun groep dan zij zelf. Dit geldt zowel voor hun contacten met mannetjes als voor hun 'vriendschappelijke' vrijpartijen met andere vrouwtjes.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van St. Andrews in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters

Biseksueel

“Tijdens vrijpartijen met soortgenoten van de andere of dezelfde sekse slaat het vrouwtje met de laagste status kreten uit die luider worden naarmate haar partner een hogere rang heeft”, verklaart hoofdonderzoekster Zanna Clay op nieuwssite Physorg.com.

De onderzoekers kwamen tot hun conclusies door de seksuele relaties binnen een populatie bonobo’s te bestuderen. De apen staan er om bekend dat ze niet alleen seksuele relaties aangaan om nageslacht te verwekken, maar ook om sociale banden te versterken. Biseksuele avontuurtjes komen daarbij vaak voor.

Sociale functie

De luidere kreten bij contacten met ‘hogergeplaatsten’ kunnen volgens de wetenschappers worden beschouwd als een manier om vriendschap te sluiten met een invloedrijke soortgenoot. 

“De resultaten van ons onderzoek bevestigen het sociale belang van seks bij deze apensoort”, aldus Clay. “De copulatiekreten hebben waarschijnlijk een evolutionaire verandering ondergaan, waardoor ze niet alleen meer een reproductieve functie hebben, maar ook een sociale functie.”