WASHINGTON - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is er niet in geslaagd een satelliet die bedoeld was voor onderzoek naar het klimaat, in een baan om de aarde te brengen.

De satelliet is waarschijnlijk met draagraket en al in de Grote Oceaan gestort. Dat heeft de NASA vrijdag bekendgemaakt.

De Glorysatelliet zou gegevens gaan verzamelen over de invloed van zeer kleine deeltjes in de atmosfeer, zogeheten aerosolen, op het klimaat op aarde.

Bij dat project is ook Otto Hasekamp van het Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek SRON in Utrecht betrokken. Hij noemt het neerstorten van de satelliet een ramp. ''De Glory had unieke instrumenten aan boord, waar we nu niet mee kunnen werken. Het onderzoek waarvoor we de gegevens wilden gebruiken, blijft openliggen'', zegt Hasekamp in een reactie.

Nieuwe satelliet

Mocht de NASA besluiten een nieuwe satelliet te bouwen, duurt het zeker drie jaar tot een volgende lancering, schat Hasekamp.

De Glory was gelanceerd vanaf een ruimtebasis in Californië. Ongeveer drie minuten na het opstijgen ging het mis. Een beschermende deklaag op de draagraket liet niet los zoals gepland. Daardoor was het gevaarte te zwaar om de satelliet in een baan om de aarde te krijgen. De lancering zou aanvankelijk al plaatshebben op 23 februari, maar was wegens computerproblemen uitgesteld.

Vergelijkbaar mankement

Een vergelijkbaar mankement aan een draagraket van hetzelfde type was in 2009 ook al de oorzaak van een mislukte lancering. De Amerikaanse fabrikant Orbital Sciences, die ook de satelliet had gebouwd, bracht daarop aanpassingen aan in het ontwerp. Die konden een nieuwe mislukking evenwel niet voorkomen.