AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat kleine bolletjes in een meteoriet die in 1969 in Mexico neerplofte een lange reis door het zonnestelsel hebben gemaakt.

De kleine, ingesloten bolletjes, die officieel calcium-aluminiumrijke insluitsels (CAI's) heten, behoren tot de oudste objecten in ons zonnestelsel.

Ze zijn enkele millimeters groot en waarschijnlijk ontstaan in de tijd dat de eerste vaste stoffen condenseerden uit de restanten van de gasnevel waaruit de zon werd geboren.

Analyse

Uit analyse van de verschillende soorten zuurstofatomen, die een CAI in de zogeheten Allende-meteoriet bevat, blijkt dat het insluitsel materialen bevat die bij uiteenlopende temperaturen zijn gevormd.

Uit de opbouw van het bolletje kan worden afgeleid dat de kern ervan in het binnenste deel van het zonnestelsel is gevormd.

Later zou het meer naar buiten zijn verdreven om uiteindelijk weer naar het centrale deel terug te keren. Daaruit kan de conclusie worden getrokken dat het oermateriaal waaruit de planeten van ons zonnestelsel zijn ontstaan flink in beroering was.