Vrijdag 27 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Volle blaas leidt tot betere beslissingen'

AMSTERDAM – Mensen nemen beter doordachte beslissingen als ze nodig naar de wc moeten. Dat hebben Nederlandse wetenschappers vastgesteld.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Als mensen een volle blaas hebben, houden ze bij het nemen van beslissingen de lange termijn beter in de gaten dan wanneer ze geen aandrang voelen om te plassen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Twente in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Volgens hoofdonderzoekster Mirjam Tuk leidt de controle die het brein moet uitoefenen over de blaas ertoe dat ook de controle over andere taken en gedachten wordt vergroot. Mensen gedragen zichdaardoor minder impulsief.

Zelfcontrole

“Het hersengebied dat dit signaal verstuurt, wordt niet alleen geactiveerd om de blaas onder controle te houden, maar ook bij andere vormen van zelfcontrole”, verklaart ze in de Britse krant The Daily Telegraph.

“Het in toom houden van ons impulsieve verlangen naar een onmiddellijke beloning ten faveure van een beloning op lange termijn is één van de mechanismen die in dit hersengebied ontstaat.”

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door proefpersonen 750 milliliter water te laten drinken, of slechts enkele slokken. Na veertig minuten – de tijd die water ongeveer nodig heeft om de blaas te bereiken – werd hun mate van zelfcontrole getest.

Beloningen

Alle deelnemers aan het experiment kregen acht scenario’s voorgelegd, waarbij ze moesten kiezen tussen een kleine beloning op korte termijn en een grotere beloning die ze pas later zouden ontvangen.

De mensen met een volle blaas bleken minder impulsief te handelen dan de proefpersonen die weinig water hadden gedronken. Ze kozen vaker voor de grote beloning op lange termijn en negeerden de verleiding van snel geld.

Fles water

“Het lijkt er op alsof je betere beslissingen neemt, wanneer je een volle blaas hebt”, aldus Tuk. “Misschien zouden mensen een fles water moeten drinken voordat ze besluiten over bijvoorbeeld de aankoop van aandelen.”

Aanbevolen artikelen