LONDEN - De kans dat je zonder partner eindigt wordt groter als je veel keuze in de liefde hebt. Tot die ontdekking zijn Britse wetenschappers gekomen, blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek.

De onderzoekers van de Schotse University of Edinburgh bestudeerden het verschijnsel van keuze tijdens speeddatingsevenementen.

Speeddating is een populaire manier voor singles om elkaar te ontmoeten. Speeddaters hebben kort op elkaar volgend een-op-eenontmoetingen, waarbij ze via korte gesprekken proberen de juiste partner te vinden.

Overeenkomsten

Een groot aantal ontmoetingen om een partner te vinden was op zichzelf niet het probleem, signaleerden de onderzoekers. Maar alleen dan als de speeddaters grote onderlinge overeenkomsten vertoonden.

Als de kandidaten erg verschillend waren raakten de speeddaters in verwarring door tegenstrijdige factoren en slaagden ze er niet in een keuze te maken.

''Er zijn modellen van menselijke rationaliteit die veronderstellen dat verscheidenheid een goede zaak is'', aldus een van de onderzoekers.

''Wat verrassend voor sommigen kan zijn, is dat een toenemende variëteit tot verwarring kan leiden. Mensen zijn geneigd helemaal niemand te kiezen als ze met een grotere variëteit worden geconfronteerd.''

Onderzoek

De studie is gebaseerd op onderzoek bij 84 speeddatingsevenementen, waarbij in totaal 1868 vrouwen en 1870 mannen aanwezig waren.

De vrouwen waren gemiddeld 34,3 en de mannen 35,6 jaar. De studie is gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke blad Biology Letters.