AMSTERDAM – Wolven zijn in staat om de blik van mensen te volgen en daar informatie uit te onttrekken. Dat hebben Oostenrijkse onderzoekers vastgesteld.

Als wolven zien dat mensen naar iets achter een bepaald obstakel kijken, lopen de dieren bijna altijd om dat obstakel heen om te kijken wat zich daarachter bevindt.

Als ze niets bijzonders kunnen vinden, negeren de wolven daarna herhaaldelijke blikken van mensen in de richting van het obstakel. Dat meldt Discovery News.

Verborgen

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Wenen is daarmee aangetoond dat wolven de blik van mensen kunnen volgen om aan de hand daarvan verborgen voedsel of voorwerpen op te sporen. Een uitgebreid verslag van hun bevindingen is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS One.

Tot nu toe vermoedden wetenschappers dat alleen chimpansees en kraaien informatie konden onttrekken uit de blik van andere dieren of mensen.

Hek

De Oostenrijkse onderzoekers confronteerden wolven van verschillende leeftijden met mensen die staarden naar een punt dat werd afgeschermd door een houten afscheiding.

De dieren liepen allemaal om het hekwerk heen om te onderzoeken wat daarachter was te vinden. Wanneer mensen niet achter het hek staarden, liepen de wolven meestal geen rondje om het obstakel.

Staren

Overigens waren jonge wolven gevoeliger voor de blik van mensen dan oudere wolven. De jonge dieren werden ook nieuwsgierig als menselijke proefpersonen in het niets staarden.

De oudere dieren leken onderscheid te kunnen maken tussen mensen die gericht naar iets keken en mensen die in het niets staarden.