AMSTERDAM - Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft wetenschappers de opdracht gegeven om de snelst lopende robot ter wereld te bouwen.

De robot met de naam ‘Cheetah’ wordt ontwikkeld door het bedrijf Boston Dynamics. Het apparaat zal zich voortbewegen op vier poten en krijgt het uiterlijk van het snelste landdier ter wereld: de cheeta.

Het is de bedoeling dat de robot al rennend een snelheid van 30 tot 45 kilometer per uur zal gaan halen. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Popsci.com.

Naamgenoot

Volgens de ontwikkelaars is het zelfs mogelijk dat ‘Cheetah’ op termijn even hard zal lopen als naamgenoot van vlees en bloed.

“Er is geen fundamentele reden waarom we niet dezelfde snelheden als de dieren kunnen halen, dus 95 tot 110 kilometer per uur”, verklaart Marc Raibert, president van Boston Dynamics.

Klimmen

De bouw van ‘Cheetah’ gaat enkele miljoenen dollars kosten en wordt gefinancieerd door DARPA, een instituut van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Het robotdier moet over twintig maanden al klaar zijn.

Het is nog niet bekend voor welke doeleinden het apparaat zal worden ingezet door het leger.

Naast ‘Cheetah’ zal Boston Dynamics ook een mensachtige robot gaan ontwikkelen die kan klimmen en in staat is om kleine ruimtes te verkennen.