AMSTERDAM – Katten gaan over het algemeen een intensievere relatie aan met vrouwen dan met mannen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.

Katten hechten zich niet alleen aan mensen om voedsel te bemachtigen. Ze gaan daadwerkelijk een sociale band aan met hun baasjes. Vooral met vrouwen onderhouden de dieren vaak een intensieve relatie.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Wenen in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioural Processes.

Schoot

“Katten benaderen vrouwelijke eigenaren vaker en nemen bij een vrouw vaker initiatief voor het contact door bijvoorbeeld op haar schoot te springen”, verklaart onderzoekster Manuela Wedl op Discovery News.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door het gedrag van 41 katten en hun baasjes op video vast te leggen en vervolgens elke actie van het dier te analyseren. Ook werden persoonlijkheid van de dieren en hun eigenaren getest.

Geslacht

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen over het algemeen meer interactie zoeken met hun katten. De dieren beantwoorden dat gedrag door ook meer initiatief te nemen voor contact. Het geslacht van de kat heeft geen invloed op de intensiteit van de relatie tussen mens en dier.

Volgens de onderzoekers is de relatie tussen katten en hun baasjes vergelijkbaar met vriendschappelijke relaties tussen mensen.

Zo is een kat in staat om vriendelijk gedrag te onthouden en te belonen. Als de eigenaar van het dier ingaat op de wens van de kat voor interactie, zal het dier later ook vaker ingaan op pogingen van het baasje om contact te zoeken.

Rituelen

“De relatie tussen een kat en een mens kan veel factoren omvatten, zoals wederzijdse aantrekkingskracht, overeenkomstige persoonlijkheden, speelsheid, affectie en sociale steun”, verklaart onderzoekster Dorothy Gracey. "Het geven en ontvangen van voedsel is hier vaak maar een klein onderdeel van."

“Een mens en een kat kunnen samen complexe rituelen ontwikkelen die wederzijds begrip laten zien van elkaars voorkeuren”, aldus de onderzoekster.