AMSTERDAM – Neanderthalers gebruikten mogelijk de veren van vogels om hun lichaam te versieren. Dat beweren Italiaanse wetenschappers in een nieuwe studie.

De onderzoekers van de Universiteit van Ferrara hebben in een grot in de plaats Fumane 660 vogelbotten aangetroffen, vermengd met de overblijfselen van Neanderthalers.

De vogelbotten zijn ongeveer 44.000 jaar oud en vertonen krassen en inkervingen die erop wijzen dat de veren systematisch werden verwijderd. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Voedselbron

Volgens hoofdonderzoeker Marco Peresani suggereert de vondst dat Neanderthalers vogelveren gebruikten als lichaamsversiering. De vogelsoorten die in de grot zijn aangetroffen, waren volgens hem namelijk geen goede voedselbron.

Ook is het naar zijn mening onwaarschijnlijk dat de oermensen de vogelbotten bewerkten om er pijlen van te maken. Pijlen waren namelijk nog niet uitgevonden in de tijd dat de Neanderthalers leefden.

Mode

Andere wetenschappers hebben hun twijfels over de theorie van Pesani, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist. Maar de Italiaanse onderzoeker is overtuigd van zijn bevindingen. Hij ziet zijn ontdekking dan ook als nieuw bewijs voor de theorie dat Neanderthalers geen brute en primitieve wezens waren.

In plaats daarvan zouden de oermensen cultureel behoorlijk ontwikkeld en zelfs modebewust zijn geweest.