WASHINGTON - Rond 2020 zullen vijftig miljoen mensen naar het noordelijke deel van de aarde zijn getrokken op de vlucht voor voedseltekorten als gevolg van klimaatveranderingen. Dat hebben experts gezegd op een wetenschappelijk conferentie in Washington.

''Als mensen in niet meer vol te houden omstandigheden leven, dan migreren ze’’, aldus professor Cristina Tirado van de University of California op de jaarlijkse bijeenkomst van de internationale wetenschappelijke organisatie AAAS die maandagavond eindigde.

Het getal van vijftig miljoen 'milieuvluchtelingen' is gebaseerd op berekeningen van de Verenigde Naties.

Volksopstanden

Zuid-Europa heeft op dit moment al te maken met een grote toestroom van migranten uit Afrika, van wie velen hun leven riskeren om over zee naar landen als Spanje of Italië te gaan. De volksopstanden in landen als Tunesië en Egypte hebben de vluchtelingenstroom nog verder gestimuleerd.

''Wat we onlangs in Tunesië zagen, een machtswisseling en plotseling een heleboel mensen die naar Italië gaan, zal een patroon worden'', aldus professor Ewen Todd van de Michigan State University.

De volksopstanden waren volgens hem vooral het gevolg van voedseltekorten, wijdverbreide werkloosheid en armoede.

Overleven

In die omstandigheid zijn het de armste mensen die zeggen ''ik moet eten, ik moet overleven'' en het besluit nemen naar Europa te trekken, aldus Todd. Daarnaast zijn er de 'klassieke' vluchtelingen uit 'zwart' Afrika die het continent ontvluchten omdat ze niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Ontbossing

Door onder meer droogte, ontbossing en woestijnvorming als gevolg van de klimaatverandering kan er niet meer genoeg voedsel geproduceerd worden.

Ook toegenomen regenval op andere plekken als gevolg van de klimaatverandering heeft vaak desastreuze gevolgen voor de landbouw.