AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben muizen gekweekt met genetische mutaties die bij mensen leidt tot stotteren.

Het DNA van de muizen bevat drie gemuteerde genen die veel voorkomen bij stotterende mensen. De onderzoekers van het US National Institute on Deafness and Other Communication Disorders hopen dat de genetisch gemanipuleerde dieren meer inzicht zullen bieden in de erfelijke oorzaken van van stotteren.

Dat hebben ze bekend gemaakt op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science.

Familie

“We weten dat ongeveer de helft van de mensen die zich aanmelden voor stottertherapie een familiegeschiedenis heeft waarin de stoornis veel voorkomt”, verklaart hoofdonderzoeker Dennis Drayna in de Britse krant The Independent.

“We zijn gestuit op enkele genen die mutaties kunnen bevatten die het spraakgebrek veroorzaken”, aldus de wetenschapper. “Het is zeker dat deze genen niet de volledige oorzaak van de stoornis kunnen zijn. Een groot gedeelte van de kwaal is waarschijnlijk niet eens genetisch te verklaren. We hebben dus slechts een deel van de oorzaak te pakken.”

Communicatie

De onderzoekers zullen de genetisch gemanipuleerde muizen de komende tijd onderwerpen aan verschillende testen met ultrasone geluidsapparaatuur om te bepalen of de dieren ook stotteren. Muizen stoten namelijk veel hoge geluiden uit die niet voor het menselijk oor te horen zijn.

“We zullen op zoek gaan naar een meetbare manifestatie van de aanwezigheid van de stottergenen in het DNA van de dieren”, aldus hoofdonderzoeker Drayna.

“Muizen hebben een rijke vocale communicatie waar nog weinig over bekend is”, aldus de wetenschapper. “Je kunt er niets van horen omdat de tonen te hoog zijn.”

Kinderen

Ongeveer 1 procent van alle volwassenen heeft last van stotteren. Bij kinderen tot vijf jaar stottert ongeveer vijf procent van alle individuen. Maar de meeste kinderen groeien over het spraakgebrek heen.