AMSTERDAM - Wie al op jonge leeftijd rookt, kan zich later moeilijker concentreren. Dat hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam ontdekt, meldt wetenschapsorganisatie NWO.

Jonge ratten die in een experiment werden blootgesteld aan nicotine hadden daar op latere leeftijd last van. Volgens de onderzoekers zijn de effecten bij mensen vergelijkbaar.

De onderzoekers stelden adolescente ratten gedurende een beperkte periode bloot aan nicotine. Op latere leeftijd bleken deze ratten zich minder goed te kunnen concentreren en impulsiever te handelen. Volwassen ratten die werden blootgesteld aan nicotine hadden geen blijvende problemen.

Aandachtsstoornissen

De hersenen van ratten en mensen lijken sterk op elkaar. Volgens de onderzoekers zijn de effecten bij mensen dan ook vergelijkbaar, en veroorzaken verslavende stoffen zoals nicotine blijvende schade aan jonge hersenen. Jongeren die roken hebben later meer kans om aandachtsstoornissen te ontwikkelen.

Dat nicotine schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van adolescenten was al bekend. Het Amsterdamse onderzoek toont nu voor het eerst aan hoe die effecten op de lange termijn ontstaan.

Het artikel van de onderzoekers verscheen afgelopen zondag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience.