AMSTERDAM – Russische onderzoekers hebben het tot nu toe meest gedetailleerd 3D-model van het hiv-virus gecreëerd.

Het model van het virus toont 17 virale en cellulaire eiwitten en maarliefst 160 verschillende moleculen in dezelfde verhouding als in een echt hiv-deeltje (zie filmpje).

Het DNA van het virus is in het oranje afgebeeld. Structuren die grijs zijn gekleurd, voeren een interactie uit met menselijke cellen.

Interviews

De visualisatie is gecreëerd door onderzoekers van het bedrijf Visual Science. Het filmpje heeft de eerste prijs gewonnen in de 2010 International Science and Engineering Visualization Challenge. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

De ontwerpers van het model haalden hun informatie uit 100 artikelen over hiv en interviews met deskundigen. Het filmpje werd uiteindelijk gemaakt door 3D-specialisten en grafisch ontwerpers.

RNA

Het hiv-virus dringt de cellen van het menselijk afweersysteem binnen door zichzelf te omgeven met eiwitten (de oranje structuren in het filmpje). In de gastheercel wordt de code van het virus-RNA overgeschreven en ingebouwd in het DNA.

Een infectie met hiv leidt in eerste instantie tot een algemene immunodeficiëntie. Dat wil zeggen dat de afweer tegen bedreigingen voor het lichaam langzaam wordt afgebroken.

Als er per microliter bloed minder dan 200 gezonde T-helpercellen (belangrijke cellen voor het afweersysteem) worden aangetroffen, wordt er gesproken van aids.