AMSTERDAM – Amerikaanse radiomakers beweren dat ze op een foto in een oude krant het oorspronkelijke recept van Coca-Cola hebben ontdekt.

De makers van de radioshow This American Life hebben de originele formule van de beroemde frisdrank naar eigen zeggen gevonden in een oud exemplaar van de Amerikaanse krant The Atlanta Journal-Constitution uit 1979.

In de krant zou een foto van een notitieblokje van Coca Cola-uitvinder John Pemberton staan. Het boekje is opengeslagen en toont een handgeschreven recept.

Handschrift

De foto is gemaakt aan het einde van de negentiende eeuw. Of het daadwerkelijk gaat om de formule van Coca Cola kan echter nog niet worden bewezen. Zo is het onduidelijk of het handschrift echt van John Pemberton is.

Het recept van Coca Cola is nooit officieel naar buiten gebracht, maar veel van de ingrediënten zijn wel bekend. Alleen het bestanddeel 'Merchandise 7X' wordt geheim gehouden, omdat het voor de typische smaak van het drank zou zorgen.

Limoen

De frisdrank zou voor precies één procent uit dit ingrediënt bestaan. Volgens de aantekeningen op de foto bestaat het mysterieuze bestandsdeel uit onder meer alcohol, limoenolie, kaneelolie en muskaatnootolie.

Coca-cola kwam in 1886 voor het eerst op de markt. Het originele recept bevatte nog cocaïne, maar dat ingrediënt werd in 1903 vervangen door een extract van cocabladeren zonder werkzame stoffen.