AMSTERDAM – Kinderen beginnen veel eerder met tellen dan tot nu toe werd aangenomen. Dat hebben Australische wetenschappers ontdekt.

Als kinderen de leeftijd van 18 maanden bereiken, begrijpen ze al wat tellen inhoudt. Daarmee is volgens onderzoekers van La Trobe University in Melbourne bewezen dat peuters wiskundige principes begrijpen voordat ze zelf gaan tellen.

Dat schrijven ze in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Vissen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door twee verschillende video’s te tonen aan kinderen van respectievelijk 15 en 18 maanden oud. In de eerste video’s worden zes vissen in beeld gebracht. Vervolgens telt een vrouw tot zes terwijl ze alle vissen aanwijst.

In de tweede video worden ook zes vissen getoond, maar de vrouw telt nu tot zes terwijl ze maar twee van de dieren aanwijst. De peuters van 15 maanden hadden voor allebei de filmpjes evenveel interesse. De kinderen van 18 maanden werden echter veel meer geboeid door het eerste filmpje, waarin correct werd geteld.

Leermomenten

“Onze bevindingen zijn nieuw, omdat we hebben aangetoond dat jonge kinderen een fundamenteel principe van tellen al herkennen voordat ze zelf gaan tellen”, verklaart hoofdonderzoekster Virginia Slaughther op ABC News. “Namelijk dat elk object moet worden geteld om tot een correcte telling te komen.”

“Wat ons onderzoek aantoont, is dat kinderen al op jonge leeftijd leren van het kijken naar tellingen”, aldus Slaughter.