AMSTERDAM – Mensen presteren beter als ze tijdens routineklusjes af en toe worden afgeleid. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.

Als mensen zich lange tijd focussen op één opdracht, worden hun hersenen zich minder bewust van die taak. Daardoor nemen hun prestaties af.

Korte onderbrekingen en afleidingen kunnen dit fenomeen echter voorkomen. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Illinois in het wetenschappelijk tijdschrift Cognition.

Stimulatie

Volgens de wetenschappers hebben teruglopende prestaties bij routineklusjes dan ook niets te maken met verminderde aandacht. Het menselijk brein zou juist af en toe moeten worden afgeleid, omdat onze hersenen zijn gebouwd om veranderingen te detecteren.

“Als onze hersenen constant worden gestimuleerd door dezelfde opdracht, wordt die stimulatie door ons brein geregistreerd als onbelangrijk”, verklaart hoofdonderzoeker Alejandro Lleras op nieuwssite Livescience. “Dat gaat zo ver dat ons brein een bepaalde taak uit ons bewustzijn kan wissen.”

Staren

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door deelnemers aan een experiment een repetitief klusje te laten uitvoeren. De proefpersonen moesten veertig minuten lang naar een lijn op een computerscherm staren en op een knop drukken als de lijn korter werd.

Bij sommige van de deelnemers werd de opdracht af en toe onderbroken. Ze kregen dan een reek getallen te zien die ze uit hun hoofd moesten leren. Andere proefpersonen kregen diezelfde getallen al voor het experiment te zien.

Aandacht

Uit het onderzoek bleek dat mensen het beste presteerden bij het routinematige klusje als ze tijdens hun werk werden afgeleid door de getallenreeksen.

Volgens de onderzoekers tonen de resultaten van het experiment aan dat de prestaties van mensen over het algemeen niet afnemen, omdat ze afgeleid zijn, maar juist omdat ze te veel zijn gefocust op één taak. “Aandacht is niet het probleem”, aldus Lleras.