Verkleuring schilderijen Van Gogh verklaard

ANTWERPEN - Een complexe chemische reactie ligt aan de basis van de verkleuring van de gele verf die Vincent van Gogh gebruikte. Het vakblad Analytical Chemistry publiceerde maandag de resultaten van een onderzoek van een internationaal team wetenschappers onder leiding van de Universiteit Antwerpen.

Dat gele verf soms bruin verkleurt onder invloed van zonlicht, was al in de 19e eeuw bekend, maar niet alle schilderijen hebben er evenveel last van en de mate van verkleuring varieert sterk.

Wetenschappers vermoedden eerder dat de verkleuring verband hield met het gebruik van chroom in de gele verf uit de tijd van Van Gogh.

Van de twee schilderijen Veld met bloemen bij Arles (1888) en Oever van de Seine (1887) werd een microscopisch klein stukje verf onderzocht. Daarnaast verouderden de onderzoekers verf uit oude verftubes met een uv-lamp.

Röntgenstraling

''Bij een van de proefstukjes was het raak. Het was afkomstig uit een historische verftube van schilder Rik Wouters. Dit stukje veranderde in drie weken van felgeel naar chocoladebruin'', aldus onderzoeksleider Koen Janssens.

De monsters werden onder meer onderzocht met röntgenstraling van de grote deeltjesversneller ESRF in Grenoble.

Daarbij kwam een verandering in het element chroom in de verkleurde verf naar voren. Verder onderzoek is nodig om de dynamiek van de verkleuring in kaart te brengen en na te gaan hoe dit proces kan worden gestopt of vertraagd.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie