MOSKOU - Een Italiaan, een Rus en een Chinees staan op de drempel van de geschiedenis. Maandag zetten ze, als eerste mensen ooit, voet op de planeet Mars. Niet in het echt, maar in een omgebouwde loods in Moskou.

De pioniers doen anderhalf jaar lang of ze naar Mars en terug gaan, ter voorbereiding op een echte missie over tientallen jaren.

De landing op Mars betekent dat Diego Urbina (Italië), Aleksandr Smolenski (Rusland) en Wang Yue (China) na een lange, eentonige reis te maken krijgen met een flinke hoeveelheid stress.

Ze moeten beslissingen nemen waar hun leven van afhangt en krijgen nauwelijks hulp van de aarde. Iedere opmerking die de astronauten maken, doet er twintig minuten over om de vluchtleiding 'op aarde' te bereiken, zoals het ook in het echt zou gaan. Ze zijn volledig op zichzelf en op elkaar aangewezen.

mars

Marsoppervlak

Urbina, Smolenski en Wang blijven enkele weken op 'Mars'. Gekleed in ruimtepakken maken ze drie wandelingen op het nagebouwde Marsoppervlak. Ze verzamelen dan stenen voor onderzoek, zoals ze ook bij een echte Marsmissie zouden doen.

Aan het project, Mars500 genaamd, doen in totaal zes mensen mee. Urbina, Smolenski en Wang hadden vorige week zogenaamd de landing op Mars ingezet, door naar een ander deel van de Moskouse loods te gaan.

De drie andere ‘astronauten’ bleven in hun capsule in een baan rond de planeet. Over enkele weken worden de zes herenigd. Samen keren ze in ongeveer 240 dagen terug naar de aarde. Op 5 november gaan de deuren van de Moskouse loods open en is Mars500 ten einde.