AMSTERDAM – Finse wetenschappers zijn bezig de ingrediënten in kaart brengen van vijf flessen bier uit het begin van de negentiende eeuw, zodat ze de drank in de toekomst opnieuw kunnen produceren.

De onderzoekers van het Finse onderzoeklaboratorium VTT bestuderen het gist en andere microbiologische cellen in het oude bier in de hoop dat ze daaruit het recept van de drank kunnen afleiden.

Mogelijk kunnen ze daarna het 200 jaar oude bier opnieuw brouwen, zo meldt BBC News.

Scheepswrak

De vijf flessen met het oudste bier ter wereld werden in 2010 ontdekt in een scheepswrak op de bodem van de Baltische zee. Waarschijnlijk is de drank gebrouwen tussen 1800 en 1830.

“We gaan kijken of we nog levend gist of andere microbiologische cellen in het bier kunnen vinden”, aldus hoofdonderzoekster Annika Wilhelmson. “Als we dit soort cellen vinden, zou dat erg interessant zijn met betrekking tot onze poging om het bier te reproduceren.”

DNA

“We hebben onder de microscoop al gist en bacteriële cellen gezien, maar we weten nog niet of ze dood of levend zijn. Als we geen levende cellen meer kunnen vinden, zullen we het DNA bekijken en vergelijken met soorten gist die we vandaag de dag kennen.”

Overigens is de smaak van het oude bier ook vastgesteld door vier professionele bierproevers. “Ze zeiden dat het een erg oude smaak had, wat natuurlijk geen verrassing is”, aldus Wilhelmson.