BAARN - De waarheid vertellen gaat de hersenen van mensen beter af dan liegen, maar oefening baart kunst. Hoe meer je liegt, hoe makkelijker het wordt. Dat blijkt uit onderzoek van Bruno Verschuere van de Universiteit Gent.

Volgens de onderzoekers kost een leugen vertellen de hersenen meer energie dan de waarheid. Door vaker te liegen 'train' je de hersenen en gaat het je steeds beter af. 

Voor zijn onderzoek bestudeerden Verschuere en zijn collega's drie groepen studenten. De studenten werd gevraagd een verslag te schrijven over hun dagelijkse activiteiten. Vervolgens kregen ze vragen over hun dag.

Eén groep werd gevraagd helemaal niet te liegen. De tweede groep werd gevraagd alleen maar te liegen en de derde groep werd gevraagd evenveel te liegen als de waarheid te spreken.  

Zo ondekten de wetenschappers dat het liegen veel makkelijker was voor de mensen die dit alleen maar moesten doen. Normaal zit er meer verschil in reactietijd tussen een vraag en een eerlijk antwoord en een vraag en een leugen. Dat verschil verdween naarmate de studenten vaker logen.