Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Hard to get' spelen helpt man in liefde

AMSTERDAM - Mannen hebben er baat bij om gevoelens van verliefdheid niet te snel te tonen aan een vrouw. Dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Vrouwen voelen zich het meeste aangetrokken tot een man als ze niet kunnen inschatten of hij iets voor haar voelt. Door onduidelijkheid gaan vrouwen meer over een man nadenken en krijgen ze eerder interesse in hem.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Harvard en de Universiteit van Virginia in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Aantrekkelijk

“Als we bijvoorbeeld willen weten hoe Sarah over Bob denkt, kunnen we dat vaak voorspellen door haar te vragen of ze denkt dat Bob haar leuk vindt”, verklaren de onderzoekers op nieuwssite Eurekalert.

“Maar als ze niet weet of Bob haar leuk vindt, leidt dat ertoe dat ze meer aan hem gaat denken, omdat ze zich afvraagt wat hij voelt. En naarmate ze meer aan hem denkt, kan ze hem steeds aantrekkelijker gaan vinden.“

Facebook

De wetenschappers kwamen tot hun theorie door vrouwelijke proefpersonen te confronteren met verschillende profielen van mannen op Facebook. Bij het bekijken van de profielen kregen ze ook te horen wat de man van hen vond.

Soms werd hen verteld dat de man hen bovengemiddeld aantrekkelijk vond. Bij andere profielen kregen ze de melding dat de man hen als gemiddeld beschouwde, of dat het onduidelijk was of de persoon hen gemiddeld of bovengemiddeld aantrekkelijk vond.

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen een man over het algemeen het meest aantrekkelijk vonden als er onduidelijkheid bestond over zijn gevoelens. Maar ook als een vrouw weet dat een man haar wel aantrekkelijk vindt, heeft ze vaak een iets bovengemiddelde interesse in hem.

Advies

“Veel populaire boeken adviseren mensen om hun affectie niet openlijk te uiten aan een potentiële romantische partner, maar in plaats daarvan een meer kieskeurige houding aan te nemen”, aldus de wetenschappers.

“Als mensen elkaar voor het eerst ontmoeten, is dat advies mogelijk correct", schrijven ze. "Hoe meer je mensen in het duister laat tasten over je gevoelens over hen, hoe meer ze over je gaan denken en geïnteresseerd in je raken.”

Aanbevolen artikelen