ROTTERDAM - Het aantal treinvertragingen door technische storingen kan stukken minder.

Computerwetenschapper en wiskundige Lars Nielsen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft op basis van gegevens van de afdeling planning van de NS modellen ontworpen die ervoor zorgen dat reizigers veel minder last hebben van dergelijke storingen, terwijl de vervoerder er ook nog eens kosten mee bespaart.

De modellen van Nielsen berekenen razendsnel hoe de vervoerder moet handelen om de reizigers zo efficiënt mogelijk op een alternatieve manier op de plaats van bestemming te krijgen, als er een trein uitvalt.

Zeer nuttig

Daarbij houdt de computer rekening met service aan de reizigers en stappen die noodzakelijk zijn in het proces van het verplaatsen van treinen. Volgens de universiteit is gebleken dat de modellen van Nielsen zeer nuttig zijn voor de spoorwegplanners van de NS.

De uit Denemarken afkomstige Nielsen promoveert vrijdag op zijn wiskundige modellen voor passagiersvervoer. De wetenschapper werkte eerder al samen met het Deense spoorwegbedrijf en studeerde af op modellen die hij voor deze onderneming ontwierp.

In de afgelopen jaren heeft de 31-jarige wiskundige diverse internationale prijzen gewonnen met wetenschappelijke oplossingen voor problemen bij het vervoer per trein.

NS blij

De NS zijn blij met het promotieonderzoek. Uit de eerste praktijktesten blijkt dat de methode van Nielsen ''buitengewoon effectief is'', aldus een woordvoerder van de NS dinsdag.

''Het is een ongelooflijk complex geheel. Het prototype van Nielsen, dat we hebben gekocht, zorgt ervoor dat het veel sneller gaat, minder geld kost en ook nog eens comfortabeler voor de reizigers verloopt'', aldus de NS.