AMSTERDAM - Walvishaaien zijn waarschijnlijk nog groter dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een studie van Australische wetenschappers.

De onderzoekers van de Universiteit van Queensland hebben een nieuwe methode ontwikkeld om vissen te meten met behulp van een camera en lasers.

De eerste resultaten wijzen er op dat walvishaaien - de grootste vissen ter wereld – gemiddeld  enkele tientallen centimeters groter zijn dan tot nu toe werd gedacht. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Fish Biology.

Foto's

“Ons lasersysteem stelt ons in staat om accurate metingen te verrichten bij walvishaaien”, aldus hoofdonderzoeker Christoph Rohner op BBC News. “We zullen hiermee mogelijk vaststellen dat de grootste vis ter wereld nog groter is dan iedereen denkt.”

Met de nieuwe meetmethode wordt lengte van walvissen vastgesteld op basis van foto’s. De precisie van de techniek is erg groot, omdat er ook twee laserpuntjes op de huid van de dieren worden gefotografeerd die exact 50 centimeter uit elkaar staan. Met behulp van deze schaal kan vervolgens de totale lengte van het dier worden berekend.

Oude metingen

Wetenschappers gaan er tot nu toe van uit dat walvishaaien een lengte van ongeveer twintig meter kunnen bereiken. Maar de eerste resultaten van de nieuwe meetmethode suggereren dat sommige individuen tot wel 50 centimeter langer zijn dan werd aangenomen op basis van oude metingen.

Met de nieuwe metingen hopen de wetenschappers ook meer informatie te krijgen over de leeftijd die walvishaaien kunnen bereiken.

Leeftijd

“Op het moment hebben we geen idee hoe lang walvishaaien leven, maar mogelijk kunnen ze ouder worden dan honderd jaar”, verklaart Rohner.

“Door dezelfde individuen steeds opnieuw te meten, hopen we uiteindelijk te kunnen vaststellen welke leeftijd een walvishaai heeft bereikt als hij twintig meter lang is”, aldus de onderzoeker.