AMSTERDAM – Papegaaien ontwikkelen net als mensen een voorkeur voor de linker- of de rechterkant van hun lichaam. Dat hebben Australische wetenschappers ontdekt.

Papegaaien hebben een favoriete poot om voedsel mee op te pakken en gebruiken meestal het oog aan dezelfde kant van hun lichaam om hun maaltijd te bestuderen.

Deze voorkeur is te vergelijken met links- of rechtshandigheid bij mensen. Dat schrijven onderzoekers van de Macquarie Universiteit in Sydney in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Kaketoe

Opvallend genoeg blijkt uit de studie dat de individuen van veel papegaaiensoorten allemaal linkshandig of juist allemaal rechtshandig zijn. “We hebben bijvoorbeeld nog geen enkele 'rechtshandige' Grote geelkuifkaketoe gevonden”, verklaart hoofdonderzoeker Cullum Brown op BBC News.

“Dit is interessant omdat een extreme voorkeur voor het gebruik van één poot niet veel voorkomt onder ander dieren, maar wel bij mensen”, aldus Brown. Bij mensen is ongeveer 90 procent van alle individuen rechtshandig.

Jeugd

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 322 vogels van 16 verschillende papegaaiensoorten te bestuderen. “We keken naar de oogvoorkeur van de dieren”, aldus Brown. “Bij bijna elke soort was er een sterke correlatie tussen het oog waarmee ze voedsel bekeken en de poot waarmee ze hun eten oppakten.”

De dieren ontwikkelen hun voorkeur voor een lichaamshelft net als mensen overigens pas in hun jeugd. Pas geboren papegaaien zijn nog niet ‘links- of rechtshandig’.

Hersenhelften

De voorkeur voor het gebruik van één ledemaat suggereert volgens de wetenschappers dat de hersenen van papegaaien zijn opgedeeld in twee helften, net als bij mensen.

“Deze voorkeur voor een lichaamshelft is een reflectie van de dominante hersenhelft die is betrokken bij het analyseren van informatie over beschikbaar voedsel”, aldus Brown.