AMSTERDAM - Het is mogelijk om aan de hand van het formaat en de breedte van een hondenkop te voorspellen hoe sterk en hoe snel het dier is. Dat hebben Britse wetenschappers vastgesteld.

Honden met een brede kop zijn over het algemeen sterker dan hun soortgenoten met een smallere kop. Maar viervoeters met een smalle kop kunnen over het algemeen sneller sprinten.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Canterbury in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioural Processes. Ze vermoeden dat er ook bij mensen een relatie bestaat tussen de grootte van het hoofd en hun fysieke kwaliteiten.

Vechtsport

Kracht en snelheid gaan volgens hoofdonderzoeker William Helton vrijwel nooit samen. “Het is erg moeilijk om goed te zijn in hardlopen en tegelijkertijd uit te blinken in vechtsporten”, verklaart hij op Discovery News.

“De breedte van het hoofd van een hond is een eigenschap van het skelet”, aldus Helton. “Hieruit kun je andere eigenschappen van een skelet afleiden.”

De wetenschappers ontdekten het verband tussen de koppen van honden en hun fysieke kwaliteiten door de prestaties van 217 honden te bestuderen op een sportevenement voor de dieren. De deelnemende honden moesten wedstrijdjes rennen en ook gewichten vooruit trekken.

Hazewindhond

Uit de resultaten bleek dat de dieren met relatief smalle koppen het beste presteerden tijdens het eerste onderdeel. De honden met brede koppen blonken juist uit met de gewichten.

"De snelste hond is zonder twijfel een smal gebouwd dier zoals een hazewindhond. Andere honden zoals huskies zijn breder gebouwd, hebben meer kracht en kunnen grotere afstanden afleggen”, aldus.Helton.